fredag 14 mars 2008

F - som i flourtant


Har gått och grunnat på veckans inlägg. Skulle jag ta en ramsa, den om "Far får får får? Nej får får lamm!" Förra inlägget handlade ju om sagan om snövit så jag fick allt skärpa till mig - lite yrkesskadad blir man allt. Hur det än blev så fick det handla om ett begrepp från min egen barndom. FLOURTANTEN! Jag kan fortfarande komma ihåg känslan när man visste att flourtanten var på väg i korridoren mot vårt klassrum. In kom hon med muggar (små vita) och flaskan med flour.
Utdelning till alla. Sedan sköljde alla på en gång. Man kände sig aldrig helt säker på att klara hela proceduren - skulle man få igång kräkreflexen eller skulle någon börja skratta och man skulle bli smittad? Smaken! ni som var med på slutet på 60-talet och början på 70-talet minns säkert smaken än idag. Inte smakade det mint inte! När jag letade runt efter bilder hittade jag den här boken:

En bok som handlade om K-märkta ord! Och visst är flourtanten både ett begrepp och även K-märkt. Idag kommer tandsköterskorna ut till skolorna (åtminstone hos oss) och penslar barnens tänder med bananlack en gång per terminen. Visst sker det förändringar. Förebyggande tandvård lever kvar och tur är väl det, eller hur?

3 kommentarer:

Carina sa...

Den här måste jag ju bara kommentera.

Flourtanten kom till oss också, gick i skolan nästan hela 60-talet. Det var inte alls kul och äckligt smakade det. Men så nu när jag själv har jobbat i skolan så kommer det ingen flourtant. Nej, men man sköljer flour varje dag. Och pedagosisk som man är, *fniss* så sköljer ju även fröken. Och det smakar inte alls äckligt längre. Men det var roligar med flourtanten.

Susilull sa...

Flourtanten!
Henne har jag försökt förtränga. Vi hade två hos oss på 70-talet. En snäll och en sträng! Jag tyckte smaken var hemsk, har fortfarande svårt för att skölja flour.
Såna minnen!

Ha det bra!

Åsa i Skuttunge sa...

Jodå jag minns - och dom små engångs-muggarna...ja det fanns annat som var roligare. SMå franskan vi stoppade full med jordnötter för att den skulle bli mer "mättande" och bullen vi fick till mellanmål, jo jo.